Funcionament del banc del temps del Pla de l'Estany

Què és un banc del temps?

És un grup de gent disposada a intercanviar serveis, coneixements, tasques,... en definitiva, el seu temps. El nostre banc del temps és una organització que funciona de forma autogestionada pels mateixos usuaris que la formen. Ofereix una alternativa a l'actual model econòmic en el que predomina el valor dels diners.

Junts aprenem a crear una altre realitat en la que importen més les persones que els diners

Són molts els serveis que es poden intercanviar en un banc del temps: fer arranjaments de roba, ensenyar a cuinar un plat, cuidar plantes, ensenyar com funciona internet, fer massatges... i molt més. En el banc es pot oferir tot allò que sapiguem fer i que vulguem oferir als altres.

Els intercanvis que es realitzen no són bilaterals (jo et dono i tu em dones) sinó multilaterals: la persona A ajuda B, B ajuda C, C ajuda D, etc.

Quin és l'objectiu del banc?

Crear una xarxa de suport comunitari al nostre poble que potenciï l'ajuda mútua i el sentiment de solidaritat i permeti resoldre necessitats de la vida quotidiana.

Valors que pretén promoure:

  • intercanvis intergeneracionals i interculturals;
  • la coneixença, la igualtat, la confiança i la cooperació;
  • donar importància a les habilitats personals "no professionals".

Qui pot formar part del banc?

Totes les persones majors de 16 anys del Pla de l'Estany, així com també les entitats del poble.

Com formar part del banc?

Entrant al web del banc, a l'apartat apuntar-se pots omplir el formulari de preinscripció. Rebràs un correu electrònic que t'indicarà que has de fer una entrevista per tal que la inscripció sigui efectiva. Ens trobaràs cada dilluns, de 19.00h a 20.30h al Centre Cívic de Banyoles (C/Barcelona, 54. Banyoles).

En aquesta entrevista t'explicaran detalladament el funcionament del banc del temps. Caldrà que portis un document vàlid d'identificació (DNI, NIE, etc.).

Un cop feta l'entrevista, se t'activarà un compte i rebràs un saldo de 10 hores perquè puguis començar a fer intercanvis.

Com realitzar intercanvis?

Quan vulguis rebre un servei hauràs de mirar al llistat d'ofertes, veure qui te'l pot oferir. Allà hi trobaràs les seves dades de contacte. Quan t'hi posis en contacte, és important parlar amb claredat dels detalls del servei per evitar problemes. Si el servei comporta despeses (material, ingredients...) correran a càrrec de la persona que demanda el servei. També és important que les dues parts acordin el temps a transferir (a l'hora de comptabilitzar el temps a transferir es recomana utilitzar fraccions de mínim un quart d'hora).

Com transferir les hores?

Al web del banc, a l'apartat intercanvi, pots transferir el temps a la persona que t'ha ofert el servei. És important que facis algun comentari sobre el servei que has rebut, ja que és una informació útil per als altres membres del banc. Es recomana que facis la transferència com a màxim en dues setmanes d'ençà que has rebut el servei. Hauries de procurar no tenir més de 10 hores en negatiu o en positiu ja que això podria trencar l'equilibri del banc.

Si passat un any no has fet cap moviment al teu saldo, se't comunicarà que les teves hores passaran a un compte solidari.

Quins intercanvis puc fer?

A banda d'oferir serveis de manera individualitzada, també pots oferir-los a un grup de persones tot organitzant un taller, xerrada, etc. per a tots els usuaris del banc del temps. En aquest cas, el temps que rebràs serà el que has trigat a impartir el taller o xerrada i la resta d'hores passaran al compte solidari del banc del temps.

Una altra forma de fer intercanvis és participant en la gestió del banc del temps, ja sigui ajudant puntualment en fires i altres esdeveniments o atenent als usuaris presencialment.

Com em puc informar de les ofertes i demandes del banc?

  • a través d'aquest web
  • als correus electrònics que s'envien periòdicament als usuaris
  • al facebook del banc
  • al panell informatiu de la biblioteca de Banyoles

Com hi poden participar les entitats?

Les entitats també poden tenir demandes i ofertes de serveis al banc del temps. Cada entitat, quan es dóna d'alta, disposa d'un compte solidari de l'entitat. És solidari perquè els membres del banc del temps poden decidir donar part de les seves hores a qualsevol entitat que també en formi part.

Relacions entre els usuaris

Els membres del banc del temps tenen dret a ser valorats i tractats amb dignitat,cura i respecte.

Per tal d'afavorir l'intercanvi, els membres del banc del temps poden conèixer el nom i cognoms, el telèfon i l'adreça electrònica dels altres membres. Les persones, en inscriure's al banc del temps, autoritzen a l'organització aquest tractament. En qualsevol moment els membres poden accedir a les seves dades, rectificar-les, oposar-se al seu tractament o cancel.lar-les adreçant-se per correu electrònic al banc del temps.

Cal respectar la confidencialitat i privacitat de les dades dels altres membres del banc. Un membre podria ser expulsat per aquest motiu.

No es poden demanar diners a canvi del servei, ja que la filosofia del banc és l'intercanvi de serveis per temps.

En el supòsit que el servei realitzat no compleixi les expectatives de la persona que l'ha rebut, cal valorar l'esforç de la persona que ha ofert el servei, ja que aquest tipus d'actitud contribueix al funcionament del banc. Formar part del banc del temps significa formar part d'un grup de persones que estem juntes per compartir, ajudar-nos i aprendre a relacionar-nos des de la confiança. Per tant és important ser pacient, obert i respectuós.

En el cas de que sorgeixen problemes en l'intercanvi, el banc no se'n farà responsable. La responsabilitat sobre la realització efectiva dels intercanvis és únicament de les persones que hi estan implicades.

La signatura del full d'inscripció eximeix a les persones gestores del banc de tot tipus de responsabilitat relativa als danys i perjudicis que puguin produir-se en l'intercanvi.

Junts podem aprendre a crear una altre societat, més justa i solidària.

T'APUNTES??